Integracja od kuchni

8 marca uczniowie klasy IV c i uczennica klasy II b po raz trzeci uczestniczyli w zajęciach kulinarnych w ramach realizowanej w szkole innowacji pedagogicznej zatytułowanej „Integracja od kuchni”.

IVc to klasa integracyjna, do czego nawiązuje nazwa innowacji.

          Na zajęciach „Wiosenne kanapki” uczniowie uczyli się, jak przygotować smaczne i zdrowe kanapki. Samodzielnie wybierali warzywne składniki do kanapek według osobistych preferencji. Poznawali także nowe smaki – kilkoro uczniów odważyło się po raz pierwszy spróbować rzodkiewki czy szczypiorku. I choć nie do końca nowe smaki przypadły im do gustu, to jednak ważne, że przełamali swoją niechęć i jak stwierdzili „nie było źle”.

          Zajęcia kulinarne są okazją do integrowania zespołu klasowego (w którym uczą się zarówno uczniowie niepełnosprawni jak i pełnosprawni), jak i lepszego poznania się uczniów niepełnosprawnych z różnych klas. To okazja do zdobycia nowych doświadczeń i umiejętności, do podzielenia się swoimi wrażeniami, poznania czegoś nowego. To także nauka samodzielności i lekcja pt. „POTRAFIĘ”.

Bogusława Kamecka

Milena Ryś

Agnieszka Sarowska – Rorat